Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Γυναικες απο την Αφροδιτη Αντρες απο τον Αρη

Μια φορά και έναν καιρό οι ρόλοι ήταν καθορισμένοι. Ο άνδρας είχε το ρόλο του «κουβαλητή» και η γυναίκα είχε την ευθύνη της φροντίδας του νοικοκυριού. Οι ρόλοι όμως άλλαξαν. Η γυναίκα μπήκε στην παραγωγή, αλλά αντέγραψε το ρόλο του άνδρα. Η γυναίκα-στέλεχος επιχείρησης ήταν σκληρή, όπως ο άνδρας πρότυπο και γιατί έπρεπε να αντέξει στην ανδροκρατούμενη αγορά. Στο σπίτι έπρεπε να ξαναπάρει το ρόλο της μάνας, της συζύγου, της ερωμένης. Να εξοικειωθεί με τη φύση της ή ακόμη και με τις ενοχές της.Ο άνδρας δεν μπορούσε να κατανοήσει το νέο ρόλο της γυναίκας, ούτε να αποδεχτεί την απώλεια του παραδοσιακού του ρόλου. Άρχισε να γίνεται παθητικός θεατής της «μετάλλαξης» της γυναίκας και να μπερδεύεται. Την ίδια ώρα, άνδρας και γυναίκα γίνονται θύματα των «πρέπει» της σόου μπιζ. 'Oχι μόνο, δεν ξέρουν ποιοι είναι, αλλά πρέπει να είναι και όπως τους περιγράφουν τα περιοδικά και οι τηλεοράσεις, οι μόδιστροι και οι εταιρείες καλλυντικών. Τί συμβαίνει τελικώς; Γιατί η γυναίκα της δεκαετίας του 'A60 που πέταγε το σουτιέν σε ένδειξη απελευθέρωσης, σήμερα ζητά αγωνιωδώς το επώνυμο σουτιέν που θα αγοράσει;Γιατί ο άνδρας αποδέχθηκε όχι μόνο, έναν παθητικό ρόλο, αλλά και την σταδιακή αποδοχή ενός θηλυπρεπούς προτύπου;Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη;Πόσο ευθύνονται οι βιολογικοί λόγοι για τις διαφορές των δύο φύλων;Φταίει η διαφορετικότητα των εγκεφάλων ή τα ανεγκέφαλα πρότυπα;
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τις αλλαγές στους ρόλους της γυναίκας και του άνδρα.Μερος 1ο

Μερος 2ο


2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ για πράγματα που βιώνουμε λίγο πολύ όλοι μας.
    Και είναι κρίμα που ο φόβος και το ποιός είναι πρώτος στη σχέση έχουν γίνει σταθερά χαρακτηριστικά της.
    Όταν αναγνωρίζεις ένα ΄καθολικό πρόβλημα για την ανθρωπότητα το μοναδικό που μπορείς να κάνεις είναι πάντα ένα και ίδιο για όλα, λές "Εγώ δέν θα ζήσω έτσι" και το κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λες βεβαια οτι δεν θα ζησω ετσι αλλα πολλες φορες η ζωη τα φερνει αλλιως και ετσι το ζεις ενω πραγματικα δεν το θελεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή